Lămâiul (Citrus x limon) este o specie de arbuști fructiferi veșnic verzi proveniți din Asia.
Fructele galbene elipsoidale ale arbustului sunt folosite în scopuri culinare și non-culinare pe tot globul, în principal pentru sucul lor. Pulpa și coaja sunt de asemenea folosite în bucătărie. Sucul de lămâie are un conținut de 5% acid citric, ceea ce îi dă un gust acru.
Gustul acru distinctiv al sucului de lămâie îl face un ingredient cheie în băuturi precum limonada.
Originea lămâilor este necunoscută, deși se crede că au fost cultivați prima dată în India, Burma și China.
Lămâile au ajuns în Europa prin sudul Italiei în primul secol AD, în timpul Imperiului Roman. Au fost introduce în Persia, Irak și Egipt în secolul 7 AD. A fost răspândit în toată lumea arabă între 1000 și 1150.
Prima cultură extinsă de lămâi din Europa a apărut în Genova în secolul 15.
Originea cuvântului lămâie ar putea fi în Orientul Mijlociu. Cuvântul provine din franțuzescul limon, din cuvântul arab laymūn și din cuvântul persan līmūn.